IKLAN

Friday, January 7, 2011

Amalan Tidur Dalam Masyarakat MelayuSetiap manusia mempunyai amalan tidur yang secukupnya bagi memulihkan keaegaran badan, disamping membina kesihatan yang baik. Tidur yang sempurna akan menghilangkan kepenatan dan ketegangan urat saraf yang dialami sewaktu bekerja pada siang hari. Untuk mencapai matlamat tersebut seseorang itu haruslah mencari tempat tidur yang selesa seperti bilik yang memasuki udara. Selain daripada itu, seseorang ni harus mengamalkan petua-petua tertentu, di samping membaca doa untuk kesejahteraan diri.

Ketika hendak tidur seseorang itu perlu membaca ayat Al-Kursi untuk tujuan yang sama. Namun begitu, ada sesetengah masyarakat melayu melakukan senaman ringan ketika berada di tempat tidur, iaitu dengan menekan di bahagian ari- ari dengan menggunakan kedua- dua hujung jari tangan, dan menolaknya ke bahagian bawah pusat. Amalan ini boleh mengelakkan seseorang itu terkena sakit uluran, sakit perut dan bengkak- bengkak pundi kencing.

Amalan ini juga boleh di amalkan setiap hari bagi mereka yang mengidap sakit lemah tenaga batin, sakit aluran bagi lelaki dan bengkak urat peranakan bagi perempuan yang melahirkan anak. Amalan ini sebaik- baiknya dilakukan di waktu pagi sebaik sahaja bangun daripada tidur.

No comments:

Post a Comment

come and join my blog:)

Note: Only a member of this blog may post a comment.