IKLAN

Saturday, January 8, 2011

KAU PERGI!!!! ( Siri 1)

KAU PERGI!!!! ( Siri 1)



Pagi ni terasa sunyi la pula.... Bila semua pergi bekerja dan sekolah... "Aku nak buat apa hari ni? " "Sekejap lagi tengahari mesti Saleh balik sekolah nak makan.." "Masak Asam Pedas, ikan goreng dan sayur je la, mak pun suka asam pedas kira settle la nih" Aku pun masak sampai siap dan tak lama tuh aku dengar orang bagi salam " Assalammualaikum"...aku pun menjawab salam.. Aku menyelak tirai di pintu gelongsor, kelihatan Saleh sedang menunggu di luar pintu..seperti biasa masuk bilik dan tanggal baju sekolahnya dan gantung di bahagian tangga katil dua tingkat tu.. " Leh nak makan ambik la kat dapur, Along dah masak" Saleh dengan tak sabarnya pergi ke dapur mengambil makanan di dapur.. Dan makan di meja makan yang berdekatan dengan televisyen.. Sebenarnya Saleh ini merupakan anak kepada kakak ibu ku yang aku panggil MakYus..Tahun ini, merupakan tahun akak penting untuk Saleh kerana Peperiksaan PMR hampir tiba.. Yang dulunya dia merupakan pelajar yang agak nakal di sekolah dan bila peperiksaan semua subjek berdakwat merah.. Oleh kerana sikapnya yang tidak mampu di kawal keluarganya jadi dia di hantar duduk bersama kami..

Aku sememangnya rapat dengan dia seperti adik sendiri dan kami selalu berkongsi cerita. Selepas makan malam seperti biasa dia ketagihan candu rokok memang kami sekeluarga tidak boleh menahan dia terus berhenti daripada menghisap rokok.. Aku memberi nasihat " Along tak marah ko nak hisap rokok, nak hisap...hisap la tapi jangan sesekali minta rokok dengan kengkawan, takut mana la tau ada yang dajal letak ganja dalam rokok tu tp kalau dapat kurangkan elok kurangkan" " Kawan Aleh tu yang kat rumah sana tu, memang ada ambil tapi Aleh tak ambik Long" "Bagus la macam tu?" Along rasa penuh harapan agar dia tidak bergaul dengan rakan yang tidak senonoh..

"Ishhh... Bosannya la duduk kat rumah, nak keje tapi...nanti dululah" sebenarnya aku baru saje menamatkan pelajaran di UTM pada ketika itu..hampir enam bulan aku menganggur akhirnya aku berjaya mendapat kerja sebagai Guru pada ketika itu..Syukur alhamdulillah walaupun dapat sekolah yang agak jauh sedikit lebih kurang 30 minit dari rumah ke sekolah...

Pada suatu petang balik daripada sekolah aku di luar rumah terdengar suara mak seperti sedang memberi ceramah pada Saleh... aku memberi salam dan masuk je ke rumah aku terus bertanya"Kenapa mak?" " Dia ponteng sekolah dah banyak kali, cikgu dia telefon mak pagi tadi balik tengok dia ada kat rumah tu bawak dia pegi sekolah" aku cuma diam dan memandang ke arah Saleh dan dia pulak cuma diamkan diri tanpa berkata apa-apa...aku masuk ke bilik tanpa pedulikan mereka di luar.. Bukan aku tak kisah tapi biarla mak je bagi nasihat.. Sepanjang Saleh duduk di rumah selalu jugak la
Mak menasihatkan dia..

Pada malam tu, aku dan Saleh berbual-bual di depan rumah sambil menghirup angin di luar.. Aku bertanya pada dia.. Apa cerita, tadi Leh?"Aleh ponteng sekolah" "Ko ponteng pergi mana??"Tak pergi mana pun pergi balik rumah je, boring la Long cikgu asyik tak do jo, apa lagi bla la"aku hanya mendengar dan sambil menasihatkan dia" Leh!! Tahun ni je ko nak study tuk PMR tinggal beberapa bulan je lagi leh, kalau ko nak pulun belajar sekarang ni la..sok nanti dapat result kut mengeluh nanti, jangan ikutkan hati dan kengkawan tu" "Kaklong tengok prestasi ko tu ada la biru eh jugak daripda dulukan, ko nampak tak bezanya ko usaha sekarang dengan dulu?" "Ko belajar la mulai sekarang lepas PMR sok tak pela boleh la hore-hore la kan" Saleh hanya merenung keluar seolah-olah memikirkan sesuatu.. Sejak daripada tu dia menunjukkan sikap positif..

Cuti sekolah hampir ke penghujungnya result PMR esok akan keluar..."Leh esok result PMR keluar, Along teman ko ambik result ye"" Mak pun nak ikut skali" "Agak-agak eh ko dapat berapa PMR leh?" " Entah la, tp kalau BI tu fail la kot" mak mencelah lagi tak pela ko dah usaha tunggu je la esok"...kami semua asyik melihat cerita di kaca tv tetiba mak bertanya" Leh ko suka perempuan macam mana?" dengan sepontan dia menjawab" Negro" " Hahahaha" " Ko ni Leh Negro ko minat kut orang putih yo jugak" Aleh tak puas hati bila aku gelakkan dia" Tak pe kaklong sok den cari lagi lawa daripda ko kaklong, Negro kulit eh lawa apo?"" Hahaha, yo la kiranya den ni lawa la, hehehe" " Leh ko sok nak jadi apa habis sekolah nanti" Saleh menjawab" Askar" aku menyelah ko ni memang dari kecik nak jadi askar" mak kata" kalau nak jadi askar pun Spm kena baik jugak terutama Bm dan math tu" Saleh diam je sambil mendengar...

Keesokan harinya kami pergi
Mengambil result memang tak ada yang A sekurang-kurangnya ada juga B,C dan D...bila dapat je result dia nampak happy sangat sebab daripada result dia yang dulunya merah... Sesampai di rumah dia kata" kalau Aleh belajar awal lagi hari tu boleh dapat lagi baikkan mak" " Kan mak dah cakap dulu, tak polah ni ko nak masuk sekolah mana ni?" masuk vokay je la mak.."" Cam tu kena beli dan isi cepat" " ye la esok Aleh pergi beli" kata Saleh penuh semangat!!!

Akan di sambung siri ke 2 nanti...

No comments:

Post a Comment

come and join my blog:)

Note: Only a member of this blog may post a comment.